Verbod op Google Analytics in Oostenrijk: kunnen wij deze tool straks nog wel gebruiken?

blank

In de wereld van persoonsgegevensverwerking en privacy worden zowel letterlijk als figuurlijk dagelijks grenzen overschreden.

Het loont alleen al daarom, om het internationale (juridische) speelveld goed in de gaten te houden. Zeker, wanneer je geregeld gebruik maakt van tools waarbij dataverwerking van persoonsgegevens een rol speelt. Zo oordeelde de Oostenrijkse privacytoezichthouder Datenschutzbehörde (DSB) vlak voor kerst, dat Google de AVG heeft overtreden door met Google Analytics persoonsgegevens te verwerken in de Verenigde Staten. Dit oordeel ging gepaard met een direct verbod op Google Analytics in Oostenrijk. Wat betekent dit voor ons in Nederland? Laten we daarvoor eerst even kijken wat er nu precies aan de hand is.

Nadat hij in de afgelopen jaren vaker geruchtmakende privacyzaken won, heeft Max Schrems onlangs opnieuw van zich laten horen. Zijn nieuwste klacht betrof de verwerking van persoonsgegevens via Google Analytics in de Verenigde Staten zonder adequate bescherming voor de privacy van Europese burgers. Hierbij zouden de Standard Contractual Clauses van Google en de mogelijkheid tot additionele maatregelen, zoals het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics (zie: handleiding) volgens hem onvoldoende zijn. De DSB ging hierin mee, nu de Amerikaanse overheid regelmatig data opvraagt bij Google en er weldegelijk persoonsgegevens verwerkt worden in de VS.

Gaat de Autoriteit Persoonsgegevens Oostenrijk volgen in een verbod? Dat is nog even de vraag. De toezichthouder heeft op dit moment twee zaken met betrekking tot Google Analytics in Nederland in onderzoek. Men verwacht nog dit kwartaal het onderzoek af te ronden en zal op basis van de uitkomsten aangeven of Google Analytics nog gebruikt mag worden in Nederland. Wij adviseren in elk geval de nadere berichten van de Autoriteit Persoonsgegevens af te wachten. Er kan nog van alles gebeuren, inclusief additionele maatregelen door Google zelf. Die lijken op handen, zeker na de uitspraak door de Oostenrijkse toezichthouder: Google zal haar marktaandeel in Nederland en de rest van Europa vast willen behouden.

Benieuwd wat Privacycoaches
voor jou kan doen?

blank

Start typing and press Enter to search