Opleiding tot functionaris gegevensbescherming – Basis

blank

Wil jij als beginnend functionaris gegevensbescherming (FG) / data protection officer (DPO) een stevig fundament leggen? In deze opleiding leer je de kennis en vaardigheden die je als beginnend FG nodig hebt.

De opleiding bevat theorie, praktijk en vaardigheden. De perfecte start voor een (aankomend) functionaris gegevensbescherming!

Leren vanuit de praktijk

Als functionaris gegevensbescherming (FG) / data protection officer (DPO) moet je stevig in je schoenen staan. Je moet weten waar je het over hebt en de organisatie daarin kunnen meenemen. Na deze opleiding weet je wat de rol inhoudt, hoe je hem vormgeeft en heb je alle basiskennis en -vaardigheden die een FG nodig heeft.

Elke opleidingsdag bestaat uit zowel theorie als praktijk. De kennistrainingen worden gegeven door ervaren FG’s, die de rol dus daadwerkelijk vanuit de praktijk kennen en weten waar jij tegenaan loopt. Zo leer je in deze zesdaagse opleiding precies wat je nodig hebt om als jouw rol als FG / DPO met vertrouwen te kunnen invullen.

Wil je eerst met ons sparren of dit de juiste opleiding voor jou is? Neem dan gerust contact op.

Algemene informatie

 • Startdatum: de opleiding voor 2023 is al gestart. Alvast aanmelden voor 2024? Stuur een mail naar trainingen@privacycoaches.nl en we laten het je weten als de nieuwe startdatum bekend is.
 • Per opleiding is plek voor maximaal 15 deelnemers.
 • De trainingslocatie is in Utrecht: 10 minuten met het openbaar vervoer vanaf Utrecht CS en goed bereikbaar met de auto.
 • Alle opleidingsdagen zijn inclusief catering. Trainingen van een hele dag zijn inclusief lunch. Trainingen op een vrijdag zijn inclusief borrel.
 • Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.
 • Kijk hieronder voor informatie over de investering en eventuele korting.
 • Hier vind je alle data van de opleidingsdagen (2023).
 • Inschrijven? Stuur een mail naar trainingen@privacycoaches.nl. We laten je zo snel mogelijk weten of er nog plek is.

Coaching voor FG’s: na afloop van deze opleiding bezit je de kennis en vaardigheden die je als functionaris gegevensbescherming nodig hebt. Maar in de praktijk loop je ongetwijfeld tegen situaties aan waarin het fijn is om te kunnen sparren met iemand die weet wat je meemaakt en wat jouw functie inhoudt; het kan tenslotte soms ook een eenzame rol zijn. Kijk hier voor de coaching voor FG’s.

Introductie in privacy

blank

Leer de basis van privacy, aangevuld met voorbeelden uit de praktijk.

Deze dag krijg je een introductie in de privacywetgeving (zoals AVG, UAVG, Telecommunicatiewet) en wordt privacy in de maatschappelijke context geplaatst. Je leert de privacy principes, de privacy begrippen en je krijgt inzicht in de rol van de toezichthouder. Ook oefen je met de verschillen tussen verwerkingsverantwoordelijke en verwerker. Als laatste stippen we de begrippen ‘datalekken’, ‘hoog-risico verwerking’ en de rechten van betrokkenen aan.

Trainers: Angela van der Burg, oprichter van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Governance, beleid & het verwerkingsregister

blank

Je leert hoe de privacy governance eruit kan zien binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende rollen die er kunnen zijn: privacy medewerkers, privacy officers, de chief privacy officer (CPO) en de functionaris gegevensbescherming. We vertellen je ook waar je op moet letten als je privacybeleid schrijft.

Datamapping en dataflows zijn noodzakelijke methodes om in kaart te brengen welke persoonsgegevens de organisatie verwerkt en waar deze worden verwerkt: vandaag ontdek je hoe je dit aanpakt.

Tenslotte leer je alles over het verwerkingsregister: wat is het, wanneer is het verplicht en hoe zet je dit zelf op binnen een organisatie?

Trainers: Angela van der Burg, oprichter van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Rechten van betrokkenen & datalekken

blank

Welke rechten hebben betrokkenen op het gebied van privacy, zoals klanten en (ex-)medewerkers? Hoe richt je processen in binnen de organisatie om een verzoek van een betrokkene uit te kunnen voeren? Inclusief voorbeelden van processen en do’s-and-don’ts.

Daarna bespreken we wat een datalek is, wat je moet doen, en vooral: hoe voorkom je een datalek? Wanneer (en hoe) meld je het bij de toezichthouder en betrokkenen? Met voorbeelden uit de praktijk en uiteraard een oefening.

Trainers: Angela van der Burg, oprichter van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

International transfer, privacy-overeenkomsten & privacy assessments

blank

Privacy in het inkoopproces: welke leveranciers kwalificeren als verwerkers, wie zijn de (sub)verwerkers, wat zijn de gevolgen van zo’n kwalificatie en wat moet er in een verwerkersovereenkomst staan? Inclusief voorbeelden én zelf oefenen. Daarnaast bespreken we wat te doen als je beiden kwalificeert als verwerkingsverantwoordelijke.

En wat als persoonsgegevens buiten de EER verwerkt worden: wat moet je dan doen en hoe pak je dit aan?

Als laatste bespreken we welke assessments er zijn, wanneer zet je ze in en hoe zet je ze op? Denk aan een (Data) Transfer Impact Assessment (TIA) en een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Hier oefenen we uiteraard ook mee.

Trainers: Angela van der Burg, oprichter van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Beinvloeden & overtuigen voor privacy professionals

blank

Elke privacy professional weet: de organisatie mee krijgen is soms best lastig. Een belangrijke vaardigheid die je als privacy professional dan ook moet bezitten is overtuigingskracht. Of misschien wel de vaardigheid om te verleiden. En soms moet je onderhandelen.

Aan de hand van onder meer de Roos van Leary en de Harvard methode legt de trainer de theorie van beïnvloeden en overtuigen uit. Hierna gaat het vooral om in de praktijk brengen. Deze halve dag wordt dan ook zeker geoefend, zodat je kunt ondervinden wat wel en niet werkt.

Trainer: Rick Strijbos, directeur van de Security Academy

 • Duur: halve dag
 • Locatie: Utrecht

Awareness – hoe pak je dat aan?

blank

Privacy awareness is de basis voor elke organisatie om te zorgen dat ze aan de privacywetgeving kunnen voldoen. Zonder goede awareness weten je medewerkers niet waar ze zich aan moeten houden en waar ze op moeten letten.

Maar hoe doe je dat nou? Wat is goede en effectieve awareness? Dat hangt uiteraard af van je organisatie en de mensen die er werken. Maar er zijn veel goede voorbeelden. Deze passeren in deze training de revue. En ook in deze training ga je natuurlijk zelf aan de slag met de materie.

Trainer: n.t.b.

 • Duur: halve dag
 • Locatie: Utrecht

Actualiteiten

blank

In deze training gaan we telkens in op de actualiteiten van dat moment. Welke regelgeving zit er aan te komen of is net in werking getreden? Welke jurisprudentie is er recent bijgekomen? En uiteraard ook: wat komt er de komende tijd aan. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft.

Trainer: n.t.b.

 • Duur: 1,5 uur
 • Locatie: Utrecht

Begrijpelijk schrijven voor privacy professionals

blank

Je boodschap goed overbrengen is soms best lastig. In deze training leer je jouw privacyboodschap over te brengen aan diverse doelgroepen. Je leert complexe materie simpel te maken zonder dat het ten koste gaat van de inhoud. Je leert wat B1 is en hoe je meer B1 kunt schrijven.

Ook leer je het onderscheid tussen passief en actieve zinnen, en waarom dat belangrijk is. Tijdens deze training ga je direct aan de slag met wat je leert. Daarvoor kun je je eigen privacy-teksten gebruiken.

Trainer: n.t.b.

 • Duur: 6 uur
 • Locatie: Utrecht

Investering

blank

De investering voor de opleiding tot functionaris gegevensbescherming (basis) bedraagt € 3.999,- ex btw.

Korting

Als je binnen een jaar na de start van de opleiding nog een training of opleiding afneemt, krijg je 20% korting op de volgende training/opleiding.

Wil je vanuit jouw organisatie meerdere medewerkers een training of opleiding bij ons laten volgen? Neem dan contact met ons op voor de kortingsmogelijkheden.

Neemt jouw organisatie deel aan ons Privacy Excellence Traineeship? Dan krijg je altijd korting op de extra trainingen die je afneemt. We vertellen je er graag meer over!

Voor inhouse privacy trainingen en opleidingen maken we een programma & offerte op maat.

Start typing and press Enter to search