Opleiding tot privacy officer

onderlijn-test

Zoek je een praktijkgerichte opleiding tot privacy officer? Volg dan deze opleiding van Privacycoaches en bouw een stevig fundament voor jouw rol.

De opleiding bevat theorie, praktijk en vaardigheden. De perfecte start voor een (aankomend) privacy officer!

Kennis én vaardigheden

Als privacy officer moet je stevig in je schoenen staan. Je moet duidelijk kunnen communiceren over jouw vakgebied, weten waar je het over hebt en mensen binnen jouw organisatie daarin mee kunnen nemen.

In deze zesdaagse praktijkgerichte opleiding leer je alles wat je nodig hebt om jouw rol met vertrouwen te kunnen invullen. Elk onderdeel van deze training bestaat uit zowel theorie als praktijk zodat je er direct mee aan de slag kunt. De opleiding wordt verzorgd door deskundigen met veel praktijkervaring.

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die gaat beginnen – of net is begonnen – in het privacy vak. Denk aan een privacy medewerker of data privacy coördinator. Daarnaast is de opleiding voor professionals die de rol van privacy officer (gaan) invullen.

Algemene informatie

 • Per opleiding is plek voor maximaal 15 deelnemers.
 • De trainingslocatie is in het centrum van Utrecht, op loopafstand van het station.
 • Alle opleidingsdagen zijn inclusief catering. Trainingen van een hele dag zijn inclusief lunch. Trainingen op een vrijdag zijn inclusief borrel.
 • Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.
 • Kijk hieronder voor informatie over de investering en eventuele korting.
 • Hier vind je alle data van de opleidingsdagen (2023).
 • Inschrijven? Stuur een mail naar trainingen@privacycoaches.nl. We laten je zo snel mogelijk weten of er nog plek is.

Wil je liever eerst met ons sparren of dit de opleiding is die jij zoekt? Neem dan gerust contact met ons op.

Introductie in privacy

onderlijn-test

Leer de basis van privacy, aangevuld met voorbeelden uit de praktijk.

Deze dag krijg je een introductie in de privacywetgeving (zoals AVG, UAVG, Telecommunicatiewet) en wordt privacy in de maatschappelijke context geplaatst. Je leert de privacy principes, de privacy begrippen en je krijgt inzicht in de rol van de toezichthouder. Ook oefen je met de verschillen tussen verwerkingsverantwoordelijke en verwerker. Als laatste stippen we de begrippen ‘datalekken’, ‘hoog-risico verwerking’ en de rechten van betrokkenen aan.

Trainers: Angela van der Burg en Annechien Sloots, oprichters van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Governance, beleid & het verwerkingsregister

onderlijn-test

Je leert hoe de privacy governance eruit kan zien binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende rollen die er kunnen zijn: privacy medewerkers, privacy officers, de chief privacy officer (CPO) en de functionaris gegevensbescherming. We vertellen je ook waar je op moet letten als je privacybeleid schrijft.

Datamapping en dataflows zijn noodzakelijke methodes om in kaart te brengen welke persoonsgegevens de organisatie verwerkt en waar deze worden verwerkt: vandaag ontdek je hoe je dit aanpakt.

Tenslotte leer je alles over het verwerkingsregister: wat is het, wanneer is het verplicht en hoe zet je dit zelf op binnen een organisatie?

Trainers: Angela van der Burg en Annechien Sloots, oprichters van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Rechten van betrokkenen & datalekken

onderlijn-test

Welke rechten hebben betrokkenen op het gebied van privacy, zoals klanten en (ex-)medewerkers? Hoe richt je processen in binnen de organisatie om een verzoek van een betrokkene uit te kunnen voeren? Inclusief voorbeelden van processen en do’s-and-don’ts.

Daarna bespreken we wat een datalek is, wat je moet doen, en vooral: hoe voorkom je een datalek? Wanneer (en hoe) meld je het bij de toezichthouder en betrokkenen? Met voorbeelden uit de praktijk en uiteraard een oefening.

Trainers: Angela van der Burg en Annechien Sloots, oprichters van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

International transfer, privacy-overeenkomsten & privacy assessments

onderlijn-test

Privacy in het inkoopproces: welke leveranciers kwalificeren als verwerkers, wie zijn de (sub)verwerkers, wat zijn de gevolgen van zo’n kwalificatie en wat moet er in een verwerkersovereenkomst staan? Inclusief voorbeelden én zelf oefenen. Daarnaast bespreken we wat te doen als je beiden kwalificeert als verwerkingsverantwoordelijke.

En wat als persoonsgegevens buiten de EER verwerkt worden: wat moet je dan doen en hoe pak je dit aan?

Als laatste bespreken we welke assessments er zijn, wanneer zet je ze in en hoe zet je ze op? Denk aan een (Data) Transfer Impact Assessment (TIA) en een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Hier oefenen we uiteraard ook mee.

Trainers: Angela van der Burg en Annechien Sloots, oprichters van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Beinvloeden & overtuigen voor privacy professionals

onderlijn-test

Elke privacy professional weet: de organisatie mee krijgen is soms best lastig. Een belangrijke vaardigheid die je als privacy professional dan ook moet bezitten is overtuigingskracht. Of misschien wel de vaardigheid om te verleiden. En soms moet je onderhandelen.

Aan de hand van onder meer de Roos van Leary en de Harvard methode legt de trainer de theorie van beïnvloeden en overtuigen uit. Hierna gaat het vooral om in de praktijk brengen. Deze halve dag wordt dan ook zeker geoefend, zodat je kunt ondervinden wat wel en niet werkt.

Trainer: Rick Strijbos, directeur van de Security Academy

 • Duur: halve dag
 • Locatie: Utrecht

Awareness – hoe pak je dat aan?

onderlijn-test

Privacy awareness is de basis voor elke organisatie om te zorgen dat ze aan de privacywetgeving kunnen voldoen. Zonder goede awareness weten je medewerkers niet waar ze zich aan moeten houden en waar ze op moeten letten.

Maar hoe doe je dat nou? Wat is goede en effectieve awareness? Dat hangt uiteraard af van je organisatie en de mensen die er werken. Maar er zijn veel goede voorbeelden. Deze passeren in deze training de revue. En ook in deze training ga je natuurlijk zelf aan de slag met de materie.

Trainer: Annechien Sloots, oprichter van Privacycoaches.

 • Duur: halve dag
 • Locatie: Utrecht

De nulmeting en het opzetten van een privacyprogramma

onderlijn-test

Met een nulmeting maak je inzichtelijk waar een organisatie staat voor wat betreft het voldoen aan privacywetgeving. Daarnaast kan een nulmeting de volwassenheid van een organisatie op het gebied van privacy tonen. Vandaag leer je hoe je een nulmeting uitvoert.

Na een nulmeting moet je natuurlijk aan de slag met de uitkomst: je leert daarom hoe je een privacyprogramma opzet. Denk aan de do’s-and-don’ts, verschillende projectmethodieken (zoals agile/scrum) en praktijkvoorbeelden.

Trainers: Ron Masselink, eigenaar bij Masselink Finance and Change, en Angela van der Burg en Annechien Sloots, oprichters van Privacycoaches.

 • Duur: hele dag
 • Locatie: Utrecht

Investering

onderlijn-test

De investering voor de opleiding tot privacy officer bedraagt € 3.999,- ex btw.

Korting

Als je binnen een jaar na de start van de opleiding nog een training of opleiding afneemt, krijg je 20% korting op de volgende training/opleiding.

Wil je vanuit jouw organisatie meerdere medewerkers een training of opleiding bij ons laten volgen? Neem dan contact met ons op voor de kortingsmogelijkheden.

Neemt jouw organisatie deel aan ons Privacy Excellence Traineeship? Dan krijg je altijd korting op de extra trainingen die je afneemt. We vertellen je er graag meer over!

Voor inhouse privacy trainingen en opleidingen maken we een programma & offerte op maat.

Start typing and press Enter to search