Facebook op de vingers getikt

blank

Facebook op de vingers getikt door rechtbank Amsterdam wegens privacyschendingen

De rechtbank Amsterdam heeft op 15 maart 2023 geoordeeld dat Facebook persoonsgegevens van gebruikers onrechtmatig heeft verwerkt. De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben hier in 2020 een rechtszaak over aangespannen. Dit hebben ze gedaan omdat Facebook persoonsgegevens deelt met derden zonder gebruikers hierover te informeren. En daarnaast omdat persoonsgegevens worden gebruikt voor advertentiedoeleinden zonder dat gebruikers hiervoor toestemming hebben gegeven.

Facebook verweerde zich door aan te voeren dat het noodzakelijk is om persoonsgegevens te verwerken voor gerichte advertenties om te voldoen aan het contract met de gebruikers. De rechter was het hier niet mee eens: het verwerken van persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden is niet noodzakelijk voor het aanbieden van een Facebookprofiel. Facebook had dus geen geldige grondslag voor het verwerken van de persoonsgegevens. Dit is in strijd met de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG). Een gedeelte van de persoonsgegevens die Facebook verwerkt zijn ook nog eens bijzondere persoonsgegevens, zoals religie en seksuele voorkeur. Facebook heeft voor de verwerking van deze gegevens niet op de juiste manier toestemming gevraagd aan gebruikers.

Niet alleen was de grondslag voor de verwerkingen onrechtmatig, gebruikers zijn ook onvoldoende geïnformeerd over het delen van hun persoonsgegevens met derde partijen. De rechter oordeelde dat Facebook haar gebruikers onvoldoende heeft voorgelicht en noemt de werkwijze zelfs misleidend.

Het laatste onderdeel van de claim van de Consumentenbond en DPS was dat Facebook geen cookies mag plaatsen op websites van derden. Hier ging de rechtbank niet in mee. Volgens de rechtbank valt het vragen van toestemming voor het plaatsen van cookies niet onder de verantwoordelijkheid van Facebook, maar onder de verantwoordelijkheid van de exploitanten van de websites.

De Consumentenbond en DPS zijn nog niet klaar met Facebook; ze spannen een nieuwe rechtszaak aan over het onrechtmatig doorgeven van persoonsgegevens naar Amerika. Daar wordt minder streng omgegaan met persoonsgegevens dan in Europa. Hierdoor kunnen de Amerikaanse inlichtingendiensten bijvoorbeeld toegang krijgen tot de gegevens van Facebookgebruikers.

Over doorgifte van persoonsgegevens naar Amerika zijn al verschillende rechtszaken aangespannen; lees onze blog over het Privacy Shield.

Gebruikers van Facebook kunnen zich hier aanmelden voor een schadevergoedingsclaim tegen Facebook. DPS en de Consumentenbond willen in gesprek gaan met Facebook om deze compensatie te vorderen.

Wil je weten of jouw organisatie goed met persoonsgegevens omgaat?

Wij staan voor je klaar! Stuur ons gerust een e-mail.

Benieuwd wat Privacycoaches
voor jou kan doen?

blank

Start typing and press Enter to search