Jordy over het Privacy Excellence Traineeship

blank

Jordy Schreurs is Privacy trainee bij Privacycoaches en vanuit daar werkzaam bij KLM. Hij begon in 2022 in het traineeship en treedt in oktober bij KLM in dienst.

blank

Mijn rol bij KLM

“Ik werk als Privacy consultant op de hr-afdeling van KLM. Daar adviseer ik over privacygerelateerde vraagstukken en help ik met het bijhouden en actualiseren van het verwerkingsregister. Ook handel ik de verzoeken van betrokkenen met betrekking tot hun persoonsgegevens af en heb ik een adviserende en ondersteunende rol bij DPIA’s.

Ik werk dus echt ín de business en daar ben ik mezelf in het begin wel tegengekomen. Je kunt wel veel kennis meenemen, maar je moet mensen ook kunnen overtuigen van het belang; communicatieve vaardigheden zijn dan heel belangrijk. Gelukkig kwam dat in het traineeship veel aan bod.

Een intens avontuur

Ik ben in het traineeship gestapt omdat de klik met Angela goed was. Daarnaast leek het avontuur me leuk! De combinatie van leren en doen – dus direct aan de slag gaan op een opdracht – is een toffe combinatie, maar soms ook wel intens. Je moet lef hebben, het voelt soms alsof je in het diepe wordt gegooid.

Maar je wordt natuurlijk niet aan je lot overgelaten. De begeleiding vanuit Privacycoaches was heel goed, ze waren er altijd om te sparren. En dan niet alleen inhoudelijk, maar ook: hoe pak je dingen aan? Waar kun je op ontwikkelen? Daarnaast is er veel knowhow en zijn er online naslagwerken waar ik regelmatig in zit te neuzen.

Theorie en vaardigheden

Het leuke aan het traineeship is dat je veel informatie onmiddellijk kunt toepassen in de praktijk. Dat geldt voor de inhoudelijke trainingen, maar zeker ook voor de trainingen die op vaardigheden gericht zijn. Daarnaast zijn er trainingen die tot nadenken aanzetten zoals privacy & ethiek.

Omdat het een kleine groep is, voelt het al snel vertrouwd om mee te discussiëren; de trainingen zijn heel interactief. Er zitten mensen uit verschillende organisaties en uit verschillende rollen bij en dat maakt het interessant.

Meer zelfvertrouwen

Ik ben me in korte tijd echt een privacy professional gaan voelen. Ik heb een flinke dosis kennis erbij gekregen, die ik meteen kon toepassen in de praktijk. Daarnaast heeft het me veel inzicht gegeven: waar zitten nog ontwikkelpunten? Hoe krijg je bepaalde stakeholders mee? Dat laatste is namelijk lang niet altijd eenvoudig in een groot bedrijf.

Het traineeship heeft me meer vertrouwen in mijn eigen capaciteiten gegeven. Juist doordat ik in het diepe ben gestapt en bleek dat ik kon zwemmen!

Lef en de juiste mindset

Als je wilt meedoen aan het traineeship, is het belangrijk dat je goed bent – of wilt worden – in het maken van de vertaalslag van theorie naar praktijk. Je moet daarnaast wat lef hebben en affiniteit hebben met privacy.

Daarnaast gaat het om de juiste mindset: kijken naar wat er wél kan. Bij veel bedrijven wordt privacy gezien als wetgeving waaraan je nu eenmaal ‘moet’ voldoen. Als privacy jurist moet je een meedenkende rol aannemen: oké, dit kan niet, maar wat kan er dan wel?

Tenslotte moet je durven doorvragen als je iets niet snapt. Je hebt regelmatig te maken met techniek en met mensen die daar veel meer over weten dan jij. Een beetje technisch inzicht helpt dus wel, maar het belangrijkste is dat je de intentie hebt om het te willen snappen.

Tips voor bedrijven

Trainees moeten de ruimte krijgen om de organisatie goed te leren kennen. Dat helpt namelijk echt bij hun adviserende rol. Hoe zit organisatie in elkaar? Met welke systemen wordt er gewerkt?

Ook de zichtbaarheid en de vindbaarheid van de privacy professional zijn belangrijk. Je moet vroeg betrokken worden bij projecten, zodat je echt als sparringpartner kunt optreden. Daar ligt deels ook een rol voor de organisatie: om jou dat podium te geven.

Tips voor trainees

Als starter ben je soms geneigd om mensen te overladen met kennis over een onderwerp. Maar inmiddels weet ik dat mensen daar niet beter van gaan luisteren! Communicatieve vaardigheden zijn belangrijker dan je denkt, en die komen in de trainingen gelukkig veel aan bod.

Als trainee is het best spannend: je bent zelf nog aan het leren en toch kijkt iedereen naar jou voor advies. Het is dan goed om te beseffen dat jij (meestal) veel meer kennis hebt van privacy dan de andere mensen in de kamer. Privacy is echt een specialisme.”

Meer weten over het Privacy Excellence Traineeship, als organisatie of als trainee?

blank

Start typing and press Enter to search