Bartek over het Privacy Excellence Traineeship

blank

Bartek Hoven is Privacy trainee bij Privacycoaches en vanuit daar werkzaam bij Rabobank. Hij begon in 2022 in het traineeship en treedt over een paar weken bij Rabobank in dienst.

blank

Groeien in mijn rol bij Rabobank

“Ik werk op het hoofdkantoor in Utrecht als data privacy specialist, binnen het Data Management Office. Wij zijn het aanspreekpunt voor de hele bank als het gaat om tooling en privacygerelateerde vragen. Dus eigenlijk alles wat binnen de bank privacy raakt, komt bij ons.

Voor mij dekt het woord ‘traineeship’ niet echt de lading, omdat je net als je collega’s gewoon aan de slag gaat; ik werd echt onderdeel van het team. Het enige verschil was dat ik daarnaast trainingen en terugkomdagen had.

Het is goed om je te realiseren dat je niet aan het handje wordt genomen als trainee. Je wordt echt losgelaten en dat heeft mij zelf juist geholpen om in mijn rol te groeien.

De begeleiding als trainee

Je wordt weliswaar in het diepe gegooid, maar er is genoeg begeleiding. Vanuit Privacycoaches had ik elke twee weken coaching, er waren trainingen en terugkomdagen, en ik kon altijd bellen, mailen of langsgaan.

Bij de coaching kon ik sparren over inhoudelijke vragen, maar ook persoonlijke omstandigheden kon ik bespreken; ik heb het contact als heel menselijk ervaren. Daarnaast gebruikte ik de templates van Privacycoaches voor mijn opdracht bij Rabobank. Dat was handig: dat gaf een goed beeld van hoe een template eruit moet zien. Zo kon ik dat binnen de organisatie verbeteren.

Bij Rabobank was er geen traditionele onboarding, omdat ik aansloot bij een lopend project. Ik heb daar eerst een paar maanden gewerkt en ben daarna bij mijn huidige team terechtgekomen. De ontvangst bij Rabobank heb ik als prettig ervaren en ik ben goed ingewerkt. Verder is het een kwestie van tijd om binnen een organisatie je weg te vinden. Als je eenmaal contacten hebt, kun je beter navigeren.

Theorie én praktijk

Het is fijn dat de trainingen van het traineeship zowel theorie als praktijk bevatten. Je krijgt veel praktijkvoorbeelden en andere mensen uit de groep delen ook hun ervaringen. Theorie is leuk, maar als je het nooit in de praktijk ziet of brengt, krijg je er minder vat op.

Het wisselde per training of ze goed aansloten op mijn opdracht. Sommige trainingen zijn wat breder, andere zijn heel specifiek zoals bijvoorbeeld HR & privacy. Met HR was ik niet bezig op mijn opdracht, maar een andere trainee juist weer wel. En de training over het verwerkingsregister kon ik dan weer in de praktijk brengen.

Je legt met de trainingen een goede basis. Daardoor is de praktijk gelijk wat minder eng en kun je gaan verdiepen. Het is veel informatie, maar als je eenmaal aan het werk bent, kom je de vraagstukken vanzelf een keer tegen. Je herkent ze en kunt ze weer opzoeken: oh ja, daar hebben we het over gehad!

Interactief

Ik vind het leuk dat ik vooral bezig ben met de uitvoering van privacywetgeving. In mijn rol ben ik veel in gesprek met andere mensen, processen en stukken aan het opstellen én aan het delen binnen de bank. Heel interactief dus.

Dat heeft het traineeship mij ook opgeleverd, los van een interessante baan: ik ben makkelijker geworden in het contact met andere mensen. Eerder stuurde ik altijd een mail. Nu bel ik gewoon even een collega, dat gaat sneller en is persoonlijker.

Tips voor trainees

Als je interesse hebt in privacy en het leuk vindt om het juridische deel écht in de praktijk te brengen, dan is dit traineeship wat voor jou. Je moet het alleen niet eng vinden om in het diepe te worden gegooid.

Mijn eerste tip: laat het over je heen komen. Bij sommige organisaties is het nu eenmaal wat minder overzichtelijk, of zijn de lijntjes wat langer. Laat dat gebeuren en doe je best. Durf vragen te stellen en wees niet bang voor feedback.

Mijn tweede tip is om zelf initiatief te nemen als daar ruimte voor is. Ik ben bijvoorbeeld dashboards voor ons project gaan maken. Zo leerde ik vanzelf de data en de programma’s goed kennen. Ik heb dit mezelf aangeleerd en het werd ontzettend gewaardeerd.

Tip (& voordeel) voor bedrijven

Ik denk dat het woord ‘traineeship’ bij sommige organisaties misschien verkeerd kan overkomen. Als trainee ben je namelijk volledig inzetbaar en neem je veel privacykennis mee vanuit de trainingen.

Een trainee is bereid om te leren, dus als opdrachtgever moet je hem of haar daarvoor wel de ruimte geven. Het voordeel: je hebt dan een medewerker die heel actief bezig is met privacy.”

Meer weten over het Privacy Excellence Traineeship, als organisatie of als trainee?

blank

Start typing and press Enter to search